wtorek, 25 czerwca 2013

Danie konkursowe :) Ziemniaczki, de volaille i podgrzybki z cebulką na oleju rzepakowym.

Dziś dodaję przepis na domowy obiadek z rodzimych produktów, przepis jest przeznaczony na konkurs: http://pokochajolejrzepakowy.pl/wez-udzial-w-konkursie-%E2%80%9Eblogerzy-kochaja-olej-rzepakowy-i-wygraj-kultowy-mikser-kitchenaid-lub-jedna-ze-100-patelni/

Ziemniaczki, de volaille i podgrzybki z cebulką na oleju rzepakowym.
Obiad dla 4 osób.

Składniki:
  • jedna podwójna pierś z kurczaka
  • 150g masła
  • 1 pęczek kopru (drobno posiekanego)
  • przyprawa do kurczaka
  • sól, pieprz
  • 3 jaja
  • bułka tarta do opanierowania
  • 400g podgrzybków
  • 3 cebule
  • olej rzepakowy do smażenia
  • ziemniaki 1 kg

Przygotowanie:
Ziemniaczki:
Ziemniaki obrać, ugotować. (Ciekawostka: Jeżeli zależy nam na szybszym ugotowaniu ziemniaków można dodać łyżeczkę oleju rzepakowego.)

Kotlet de volaille:
Pierś opłukać osuszyć ręcznikiem papierowym, Podzielić każdą pierś na pół, rozbić w prostokąt oprószyc przyprawami, masło pokroić w paski położyć na pierś i posypać koprem, pieprzem i solą. Zwinąć pierś i opruszyć mąką. Rozbełtać jajko i przygotować bułkę tartą do panierowania. Opanierować pierś. Usmażyć na oleju rzepakowym i kotlet de volaille gotowy.

Grzybki z cebulką:
Grzyby opłukać, osuszyć i pokroić. Następnie ugotować do miękkości. Obrać cebule i posiekać drobno. (Ciekawostka: Aby cebula nie piekła w oczy, należy włożyć ją na 5 minut do zamrażarki, celuba podmarznie i nie będzie podrażniać oczu a także łatwiej będzie nam ją kroić.) Cebulkę i grzyby wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem rzepakowym - przyprawić i zesmażyć do miękkości.
Gotowe!

SMACZNEGO! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz