Dziś dodaję przepis na
domowy obiadek z rodzimych produktów, przepis jest przeznaczony na
konkurs:
http://pokochajolejrzepakowy.pl/wez-udzial-w-konkursie-%E2%80%9Eblogerzy-kochaja-olej-rzepakowy-i-wygraj-kultowy-mikser-kitchenaid-lub-jedna-ze-100-patelni/
Ziemniaczki, de
volaille i podgrzybki z cebulką na oleju rzepakowym.
Obiad dla 4 osób.
Składniki:
- jedna podwójna pierś z kurczaka
- 150g masła
- 1 pęczek kopru (drobno posiekanego)
- przyprawa do kurczaka
- sól, pieprz
- 3 jaja
- bułka tarta do opanierowania
- 400g podgrzybków
- 3 cebule
- olej rzepakowy do smażenia
- ziemniaki 1 kg
Przygotowanie:
Ziemniaczki:
Ziemniaki obrać, ugotować.
(Ciekawostka: Jeżeli zależy nam na szybszym ugotowaniu ziemniaków
można dodać łyżeczkę oleju rzepakowego.)
Kotlet de volaille:
Pierś opłukać osuszyć
ręcznikiem papierowym, Podzielić każdą pierś na pół, rozbić w
prostokąt oprószyc przyprawami, masło pokroić w paski położyć
na pierś i posypać koprem, pieprzem i solą. Zwinąć pierś i
opruszyć mąką. Rozbełtać jajko i przygotować bułkę tartą do
panierowania. Opanierować pierś. Usmażyć na oleju rzepakowym i
kotlet de volaille gotowy.
Grzybki z cebulką:
Grzyby opłukać, osuszyć i
pokroić. Następnie ugotować do miękkości. Obrać cebule i
posiekać drobno. (Ciekawostka: Aby cebula nie piekła w oczy, należy
włożyć ją na 5 minut do zamrażarki, celuba podmarznie i nie
będzie podrażniać oczu a także łatwiej będzie nam ją kroić.)
Cebulkę i grzyby wrzucić na rozgrzaną patelnię z olejem
rzepakowym - przyprawić i zesmażyć do miękkości.
Gotowe!
SMACZNEGO! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz