piątek, 16 listopada 2012

Deser SHREK :)

CIASTO SHREK 

Składniki:
Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
Odzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubijać aż cukier się rozpuści. Dodać żółtka, wymieszać. W osobnym pojemniku wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. (Ciekawostka: jeżeli zapomniałaś kupić proszek do pieczenia możesz użyć sody oczyszczonej.) Dodać mieszankę do ubitych jaj. Dokładnie wymieszać, doprowadzić do powstania bąbelków powietrza, wtedy ciasto jest dobrze napowietrzone i możemy mniemać, że urośnie wysokie :)
Przelej ciasto do formy. Nagrzej piekarnik. Piecz w 180'C przez 25 minut.

Masa budyniowa (zielona):
  • 3 budynie śmietankowe
  • 1 l soku "PYSIO"
Sok wlać do garnka zostawić niewielką ilość do rozrobienia budyniów. Zagotować sok i przygotować tak jak budyń. Po ugotowaniu budyniu pozostawić do ostygnięcia.

Masa kremowa:
  • 650 ml śmietany kremówki 36% lub 30% (jednak polecam 36%)
  • 3 fixy do bitej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
Miskę, w której będziemy ubijać kremówkę włożyć do zamrażarki na 5 minut (CEKAWOSTKA: dzięki schłodzeniu miski unikniemy zważenia śmietany.) Następnie wlać powoli schłodzoną śmietanę do miski. Ubijać, gdy zacznie gęstnieć dodać mieszankę z fixów i cukru pudru. Ubijać do sztywności. Włożyć do lodówki.

Galaretka:
  • 2 galaretki agrestowe (szczególnie chodzi o kolor galaretki powinien być zielony)
  • woda
Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pozostawić do ostygnięcia.

Dodatkowo:
  • 1 opakowanie ciastek DELICJE
Przygotowanie:
Na ostudzony biszkopt wylać zielony budyń. Następnie ułożyć ciastka Delicje. Wyłożyć bitą śmietanę. Na koniec wylewamy tężejącą galaretkę. Ciasto wkładamy do lodówki aby je schłodzić najlepiej z 3 godzinki. Ciasto uznajemy za gotowe.

SMACZNEGO!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz